Tanie masło w Lidlu, ale tylko przez jeden dzień. Warto zapisać datę, żeby nie przegapić

Dodano:
Masło w Lidlu Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Lidl na jeden dzień mocno obniża cenę masła. Można zgarnąć kostki za 4,75 zł za sztukę. Warunki są proste.

Na takie promocje bez wątpienia czekają ci, którzy w kuchni zużywają dużo masła: czy to do smarowania pieczywa, czy to do gotowania, czy to do pieczenia. Tanie masło w Lidlu to promocja w ramach „taniej soboty”. Oferta obowiązuje tylko jeden dzień: w sobotę 19 lipca.

Jak kupić tanie masło w Lidlu?

Promocja na tanie masło dotyczy konkretnego produktu: jest to masło ekstra marki Pilos w kostkach po 200 g. Przy zakupie trzech sztuk, zapłacisz 32 proc. taniej, czyli 4,75 zł za sztukę (regularna cena tego masła to 6,99 zł).

Skorzystać z oferty mogą jednak tylko ci klienci, którzy posiadają aplikację Lidl Plus (można ją pobrać za darmo). W aplikacji jest dostępny kupon na tanie masło, który trzeba aktywować przy kasie. Obowiązuje też limit: to trzy kostki masła w promocji na kupon.

Jak prawidłowo przechowywać masło?

Masło to produkt, który łatwo chłonie zapachy i może szybko się psuć, jeśli nie jest prawidłowo przechowywane. Najbezpieczniejszym miejscem dla masła jest lodówka – najlepiej w oryginalnym opakowaniu lub owinięte w pergamin, folię aluminiową bądź zamknięte w szczelnym pojemniku. Trzymane w lodówce masło zachowuje świeżość przez około 2–3 tygodnie. Warto umieszczać je na środkowej półce, gdzie temperatura jest najbardziej stabilna, a nie na drzwiach, gdzie często się waha.

Jeśli kupujesz masło na zapas, bez problemu możesz je zamrozić. Najlepiej dzielić je na mniejsze porcje i szczelnie owijać, np. folią spożywczą lub wkładać do woreczków strunowych. Po rozmrożeniu masło należy zużyć w ciągu kilku dni i nie zamrażać ponownie.

Wiele osób lubi mieć masło pod ręką w maselniczce – gotowe do smarowania. Można tak przechowywać niewielką ilość (ok. 100 g), ale tylko przez 1–2 dni i w chłodnym pomieszczeniu (poniżej 20°C). Ważne, by maselniczka była czysta, najlepiej ceramiczna lub szklana, z pokrywką chroniącą przed światłem i powietrzem. W cieplejsze dni masło szybko jełczeje, dlatego lepiej wtedy trzymać je w lodówce i wyjąć tylko potrzebną ilość.

Źródło: smaki.pl, Lidl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...